Cursus: mamayoga & babymassage

Bij Studio Sama in Ermelo ben je als jonge moeder samen met je baby van harte welkom voor een cursus ‘mamayoga & babymassage’. Dit is een cursus van 4 lessen waarbij je versterkende oefeningen doet, samen met je baby, om je weer fitter te voelen. En je leert hoe je je baby kunt masseren. De lessen zijn ontspannend en dat mag het ook zijn voor je kindje. Je wordt ontvangen met een kopje thee. En tijdens de lessen is er ruimte om je kindje te voeden en wordt er ook aandacht besteed aan het op een ontspannen manier zittend of liggend voeden. Er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen. Met de geboorte van een kindje wordt ook een moeder geboren. Een bevalling doet zowel lichamelijk als mentaal veel met je. Er is aandacht voor hoe je het moederschap en de zorg voor je kindje ervaart en aandacht voor het verwerken van je bevalling.

Met het doen van yoga-oefeningen en het masseren van je baby’tje kun je samen tot rust komen, om zo te kunnen vertrouwen op jouw intuïtie als moeder.

Mamayoga
De oefeningen die in de les gedaan worden zijn een mix van yoga, Pilates en ontspanning. Je leert zo het contact met je lichaam te herstellen en stabiliteit en balans terug te vinden. Waarbij je tijdens de zwangerschap je kindje de ruimte gaf in je buik en het bekken, mag je het lichaam nu weer leren bundelen. De oefeningen versterken de buik, bekkenbodem en het bekken. En versterkt en ontspant de rug. De oefeningen worden op een speelse manier samen met je kindje gedaan.

Alleen de laatste (4e) les is een les die bedoeld is voor de moeders, bij voorkeur zonder je kindje als het lukt om oppas te regelen. Er is dan meer ruimte om versterkende en ontspannende oefeningen te doen. Maar mocht je geen oppas kunnen vinden of je kindje graag meenemen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk!

De adem speelt een belangrijke rol in de lessen, om op een prettige manier te leren ontspannen, het hele lichaam tot rust te brengen en om bewuste aandacht te beoefenen.

Babymassage
Na het doen van oefeningen leer je in les 1, 2 en 3 je baby te masseren. Door je aanraking tijdens de massage voelt je kindje het hele lijfje, dat geeft vertrouwen en geborgenheid. Je kindje masseren geeft ontspanning, een diepe, rustige adem en helpt bij darmkrampjes. Massage activeert het lichaam en verhoogt de weerstand. En het is ontzettend leuk om te doen!

Wat heb je nodig?
Alle benodigdheden, zoals yogamatten, dekens  en kussens zijn in de studio aanwezig. Neem graag een grote handdoek mee voor op de yogamat. En voor je baby extra hydrofiel luiers of andere doeken om hem/haar warm te houden. Voor de moeders zijn de oefeningen in makkelijk zittende kleding en op je blote voeten.

Meedoen vanaf ongeveer 6 weken na bevalling
Vriendelijke oefeningen doen om de bekkenbodem weer te versterken, kun je mee beginnen in het kraambed. En je baby’tje masseren mag ook direct na de geboorte. Deelname aan de cursus ‘mamayoga & babymassage’ wordt aangeraden vanaf ongeveer 6 weken na de bevalling. De kraamperiode van de eerste zes weken is bedoeld om uit te rusten, aan te sterken en te wennen aan je kindje. Zo mogelijk in jullie eigen omgeving. Daarna kan er weer meer ruimte zijn en behoefte ontstaan om samen op pad te gaan. Meedoen is ook mogelijk als je de zwangerschapsyogalessen niet hebt gevolgd. Kindjes tot kruipleeftijd kunnen meedoen. Na ongeveer 6 weken na de bevalling kun je ook weer meedoen met de reguliere hatha yogalessen.